Ugrás a fő tartalomra

„Megszületett bennem egy világ”


Immár hagyomány, hogy színész-workshopot tart Sardar Tagirovsky a kisvárdai fesztivál idején. Idén is így van ez, de a versenyprogramban előadást is találunk a színházi alkotó neve alatt. Sardar Tagirovskyt először a workshopról kérdeztük. 

Több éve szervezzük már a kisvárdai workshopokat, de még mindig a színész és a szerep közötti átmenet érdekel, a kettő közötti „utazás” lehetősége. Az is fontos, hogyan tudnak kollektíven segíteni egymásnak a színészek, hogy létrehozzák egymásnak a szerepét, aminek gazdag leírását igyekszünk adni a tréningek segítségével. A kisvárdai fesztivál a világjárvány utáni időszakunk első színházi élményeit is jelenti majd, úgyhogy nagyon várom ezeket a találkozásokat. Nagyon szeretem a hangulatát ennek a fesztiválnak, azt, hogy nagyon sok határon túli társulattal találkozhatunk, jó látni, merre tart a színházi képzelet.

Szinte minden évben van mostanság előadásod a fesztiválon, idén a szatmárnémeti társulat hozza ide a Raszputyint a te rendezésedben. Akik már látták izgalmas produkcióról számoltak be. Milyen ez az előadás számodra? Hogyan alkottátok meg?

Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti vezetője hívott meg oda, és rögtön ezt a szöveget ajánlotta, amit nem volt nehéz elfogadnom, hiszen már évek óta ismertem. Ráadásul onnan, hogy az olasz mesterem, Paolo Antonio Simioni megrendezte Rómában és Milánóban, és az ő koncepciójában Raszputyin egy báb volt, kevés színész játszott csak az előadásában. Engem kért fel, hogy segítsek a bunrakuszerű bábos részekben. Az már egy jel volt, hogy Bessenyei Gedő éppen erre kért fel, jól ismertem a szöveget, azt, hogy mennyire aktuális tud lenni, miközben nem akar azzá válni. Nem utolsósorban nagyon érdekelt a szatmári társulat, ahol az elmúlt években az én mesterem, Bocsárdi László dolgozott többször. Megszületett bennem egy világ erről a darabról, hogy merrefelé kell keresgélni, valahol a színház és a film között, de technikai eszközök nélkül. Olyan nagy témákat feszeget, hogy az elmúlt száz évben milyen dolgok történtek az emberiséggel. Ennek a fura fikciónak a központi alakja Raszputyin, aki az első világháború kitörését kel, hogy megakadályozza. Próbáltam abból kiindulni, hogy a szövegbeli Raszputyin, akit az író elképzelt, a gyermekiséget, a hitet helyezi előtérbe.

Milyen volt a fogadtatása ennek a különleges előadásnak?

Többször kaptunk álló tapsot például. Ez azért is fontos, mert rávilágít, hogy nemcsak vígjátékokkal, szórakoztató darabokkal lehet elérni ezt, hanem azzal is, ha a néző megérzi, hogy lenyűgözővé válhat számára a színház. Persze ez csak akkor lehetséges, ha alkotóként meg tudjuk találni az eszközöket ehhez. Elsődleges célom volt, hogy legyen egy lenyűgözősége Raszputyin látomásainak, annak a színpadi képnek, amit Kupás Anna teremtett a csodálatos jelmezekkel, és nagyon fontos még Bakk Dávid Laci zenéje, ami szintén kortárs filmzenei elemekre épít. Az egyik legkellemesebb munkám volt, soha nem dolgoztam ilyen harmóniában egy csapattal. Nekem mindig nehéz, mert nagyon másfajta eszközökkel dolgozom, mint szokás, de ez esetben nagyon jól egymásra tudtunk hangolódni.

Ungvári Judit

Az interjú a Kisvárdai Lapok 2020. 08. 28. számában jelent meg. Szerkesztő: Ungvári Judit; Felelős kiadó: Nyakó Béla

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Átadták a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának díjait!

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Életmű-díját a felkért, háromtagú Szakmai Bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának igazgatója; Balogh Tibor, valamint Pataki András) döntése szerint Wischer Johann vajdasági színművész, rendező, valamint Biluska Annamária színésznő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat Örökös Tagja kapta. Biluska Annamária és Wischer Johann A Kulturális és Innovációs Minisztérium Fődíját az Újvidéki Színház kapta III. Richárd című előadásáért, Dejan Projkovszki rendezésében. A társulat egységes stílusban és csapatmunkával szolgálja a címszereplő játékát. A képi világ és a zene egy olyan kor lenyomatát teremti meg, amely szabadjára engedi az emberi gátlástalanságot. Újvidéki Színház | III. Richárd A Kulturális és Innovációs Minisztérium II. helyezését megosztva kapta a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadása a shakespeare-i színházi nyelvezet megújításáért és a formabontó lát

Létezésünk disztópiái

Alapvető erkölcsi-etikai dilemmákra világít rá Ivan Viripajev darabjának, a Részegek nek az előadása, amelyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mutatott be a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválján. Radu Afrim már nem először dolgozott a marosvásárhelyi társulattal. A román rendezőről és a produkció megszületéséről lapunknak Szabó Réka beszélt, aki rendezőasszisztensként és dramaturgként vett részt ezekben a munkafolyamatokban. Az akkor társulatvezető Keresztes Attila meghívására rendezte Az ördög próbáját 2014 tavaszán, ez volt Radu első munkája Marosvásárhelyen. Ennek a gyümölcsöző munkának a folytatása volt A nyugalom 2015-ben, a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan 2016-ban, majd a Részegek 2018-ban. A Retromadár… folytatásaként a pandémia alatt Radu megírta és megrendezte a Grand Hotel Retromadár előadást. Mint ahogy a számos szakmai elismerés is jelzi, ezekben az években egy erős, szakmailag átgondolt, tudatos művészi munka zajlott a társulatnál, olyan rendez

Íme a 2023-as zsűri!

A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválján a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli. A zsűritagok részt vesznek az előadások másnapján a Szakmai Klub beszélgetésén, akár hozzászólóként is. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A díjosztó grémium összetételére a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor tett javaslatot.   A 2023-as év zsűritagjai Dienes Blanka színésznő, Kiss József Jászai Mari-díjas, drámaíró, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, műfordító, rendező, Szekeres Szabolcs színikritikus, és Szigeti Réka dramaturg. Dienes Blanka:  „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a zsűri egyik tagjaként vehetek részt idén a kisvárdai színházi találkozón. Több alkalommal volt lehetőségem szerepelni a Fesztivál színpadán az Újvidéki Művészeti Akadémia által, a Tanyaszínházzal és Újvidéki Színházzal. Sok tapasztalattal, élménnyel gazdagodtam. Mindig felvillanyoz, amikor sokféle szí